fbpx

Smullen van Miljuschka’s cheesecake met biet

Eten is geschiedenis, stelt onze nieuwe columniste Miljuschka Witzenhausen. ‘En dat vind ik het allermooist. Niet alleen op papier, maar juist in een familie. Cheesecake zit onmiskenbaar in mijn culinaire DNA. Mijn moeder bakte tijdens haar studie taarten om bij te verdienen. Ik was drie en kan me nu nog de smaak van haar roomkaasvulling die ik uit de beslagkom lepelde, voor de geest halen. Het is uiteindelijk mijn ultieme smaakmaker des levens geworden.’

Dus toen ik dit recept voor flaons uit Libre del Coch (1520) tegenkwam – in Catalan Cuisine, Vivid Flavor from Spain’s Mediterranean Coast (Colman Andrews) – werd de cheesecake-queen in mij gekieteld. De taart is lekker fris door de pernod en de munt. Ik kon het niet laten iets toe te voegen. De bieten uit zoutkorst zorgen voor een aardse tegenhanger en de ingekookte balsamico voor het zoetzure randje. Maar de taart is op zichzelf ook al heerlijk, hoor! Enjoy! Op liefde, mooie landen en de zomer!

Ingrediënten cheesecake met biet:

Voor 6-8 personen

• 260 g gezeefde bloem
• 2 el boter + 1 el voor invetten vorm
• 2 el reuzel
• 5 eieren
• 200 g + 1 el suiker
• 1 tl gedroogde gist
• 120 ml melk
• 450 g roomkaas of ricotta
• 8-10 blaadjes munt, waarvan 2 fijngesneden
• 1 el maizena
• 100 ml pernod (anijslikeur)
• ook nodig: taartvorm van Ø ± 24 cm en 5 cm hoog

Voor de bieten met zoutkorst

• 500 g zout
• 5 eiwitten
• 5 takken tijm
• 4 bieten
• 4 el balsamicoazijn
• 2 el suiker

Recept Miljuschka’s cheesecake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng bloem, 2 el boter, de reuzel, 1 ei, 1 el suiker, gist en melk in een grote kom, en vorm tot een deeg. Kneed tot een soepele bal en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten. Hierdoor is het makkelijker te bewerken. Rol uit tussen twee lagen bakpapier en druk in een ingevette taartvorm.
  3. Meng de kaas en de rest van de suiker in een keukenmachine of blender en voeg de resterende 4 eieren, de 2 blaadjes fijngesneden munt, maizena en pernod toe. Meng goed.
  4. Doe in het deeg en bak zo’n 20 minuten. Leg de rest van de muntblaadjes op de taart en bak nog 10 minuten of tot de vulling gaar is en lichtbruin van boven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Meng het zout met de eiwitten en tijm.
  6. Leg de bieten op een bakblik en dek af met het zoutmengsel. Verlaag de oven naar 150 graden en zet een uur erin.
  7. Kook de balsamico met de suiker tot een dikke stroop.
Haal de bieten uit de oven en tik deze met een hamer uit de zoutkorst. Snijd de cheesecake in stukken en serveer er een stuk biet en een scheut balsamico bij.

Meer van Miljuschka?

Dit recept komt uit onze zomereditie, waarin we Miljuschka met een smakelijk interview en prachtige foto’s introduceren als onze nieuwe columniste. Heb jij de nieuwe WENDY al in huis?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF