Steeds meer stress bij jongeren: prestatiedruk?

Middelbare scholieren ervaren steeds meer druk op school. Die druk wordt onder andere veroorzaakt door de ouders. Nee, een zesje kan niet door de beugel. Ouders leggen kinderen steeds meer druk op om goed te presteren op school. 

Schoolstress

Het Trimbos Instituut, Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hebben onderzoek gedaan naar schoolstress. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal scholieren met schoolstress al sinds 2001 stijgt. In 2001 lag het percentage van stress bij jongens op 16 procent en bij meisjes op 19 procent. Vandaag de dag ligt dit percentage al op 35 procent bij jongens en 42 procent bij meisjes.

Het stressniveau onder jongeren is dus flink gestegen en dit heeft volgens onderzoeker Gonneke Stevens meerdere verklaringen. De belangrijkste twee verklaringen zijn het ambitieniveau van de scholieren, maar ook de enorme druk die hen wordt opgelegd door de ouders. Zo nemen meer scholieren bijles, zijn ze niet meer tevreden met een zes en voelen ze zich ‘dom’ als ze op vmbo-niveau leren.

 

stress

 

Advies aan ouders tegen schoolstress

Dat scholieren zo’n hoog stressniveau ervaren, is natuurlijk niet de bedoeling op die leeftijd. Ervaart jouw kind ook schoolstress? Wij geven je drie tips om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Tip 1.

Bemoei je niet te veel met de schoolcarrière van je kind, maar biedt wel hulp. Geef aan dat je wilt helpen met het huiswerk, maar ga het niet controleren. Die controle wordt al op school uitgevoerd, nadat het huiswerk is ingeleverd.

Tip 2.

Motiveren is goed, pushen niet! Vaak wordt druk gecreëerd doordat ouders te veel verwachten van het kind. Laat je kind zijn of haar ding doen en push hem of haar niet te veel.

Tip 3.

Heb vertrouwen in je eigen kind! Geef het aan als je vindt dat je kind het goed doet. Vaak wordt het vergeten om complimentjes te geven, terwijl deze zo belangrijk zijn! Zeker voor het zelfvertrouwen onder jongeren.

Deel artikel

Ook interessant

Advies Gezond Voeding
14 juni 2016

Stoppen met vlees eten? Dit gebeurt er met je lichaam!

Doen Gezond Koken Voeding
19 juli 2016

Drink jezelf gezond: Witte icetea met perzik

Gezond Voeding
31 juli 2017

Waarom we het zo moeilijk vinden om op maandag gezond te leven

Advies Body & Mind Brein Gezond
15 september 2016

De geheimen van zintuiglijke meditatie

Bewegen Gezond
7 februari 2018

DISQ: De belangrijkste trainingselementen

Body & Mind Brein Reizen
18 februari 2018

Blue Zones

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!