fbpx

Stress geeft je superkrachten, dus waarom hebben we er zo veel last van?

Stressdeskundige Suzan Kuijsten is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Dit boek is het uitgangspunt voor de online workshop Minder stress die we samen met Suzan hebben ontwikkeld. Als coach, schrijfster en spreekster is het Suzans missie om stress te verminderen. In deze blog voor WENDY online legt ze uit dat stress je eigenlijk superkrachten geeft, maar de hoeveelheid rust die je neemt is belangrijk!

Het is niet de stress waar we last van hebben, het is iets anders wat ons in de problemen brengt…

Stress is namelijk geweldig. Het is ons inspanningsmechanisme waardoor we iedere dag weer topprestaties kunnen leveren, succesvol kunnen zijn en allerlei soorten bedreigingen het hoofd kunt bieden. Het helpt ons bijvoorbeeld als we bekritiseerd worden, ons bedreigd voelen, onveilig of worden afgewezen. Het is functioneel en geeft kracht en energie. Wie wil daar nu geen abonnement op hebben?

Superkrachten

De firma stress geeft je superkrachten. Met maar één doel: jou te beschermen (en levensbehoeftes te vervullen). Wanneer er gevaar is, is er een actie nodig om jou te beschermen. Op dat moment wordt er een beschermopdracht aan de afdeling inspanning afgegeven waar diverse teams klaarstaan om energie te mobiliseren. Dat doen ze o.a. door energie weg te trekken uit allerlei lichaamsfuncties zoals je spijsvertering en immuunsysteem (die energie kan in geval van nood immers beter gebruikt worden om de bedreigende situatie het hoofd te bieden). Verder zorgen de teams ervoor dat je sneller gaat ademhalen voor meer zuurstof, laten ze de bloeddruk en spierspanning oplopen en zorgen ervoor dat je focus zich vernauwt en volledig op de bedreiging is gericht.

Dit is een gigantische reorganisatie van lichaamsfuncties. Iets wat ons lichaam gelukkig prima aankan, mits, en nu komt het, het om een tijdelijke inspanning gaat die wordt opgevolgd door een reeks (herstel)werkzaamheden van de afdeling ontspanning. Dé afdeling die zorgt dat alle functies in het lichaam weer terugschakelen naar de normaalstand en hormoonspiegels en energievoorraden weer worden aangevuld.

Komen deze herstelteams echter onvoldoende aan bod dan staat het lichaam aanhoudend onder druk waardoor het niet meer terug kan schakelen. Het gaat haperen en er ontstaan allerlei (vage) klachten. We spreken dan van chronische stress. De stress waar wij het met zijn allen over hebben als het over stress gaat. Waarbij ons lichaam steeds verder uit balans raakt.

Stress is dus helemaal niet het probleem, maar het gebrek aan voldoende ontspanning! Dat is wat ons in de problemen brengt.

Hoe zorg je voor voldoende feestjes op de afdeling ontspanning?

Zorg, net als een topsporter, voor voldoende oplaad momenten gedurende een dag. Plan deze! Ze kunnen kort zijn, een paar minuten, of wat langer. Vuistregel: Als je hard werkt, moet je hard rusten.

Let op: of het nu gaat om iets leuks vieren, bevlogen aan het werk zijn of onder tijdsdruk iets presteren. Het vraagt allemaal om energie van de afdeling inspanning. Altijd. Alleen de mate van inspanning verschilt, net als bij autorijden. Of je nou het gaspedaal diep intrapt of zuinig rijdt, het kost altijd brandstof.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 17 Stress geeft je superkrachten, dus waarom hebben we er zo veel last van?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF