Waarom val je soms meters naar beneden in je slaap? (waarom we dus stuiptrekkingen hebben)

Beeld Shutterstock/Stock Asso

Je ligt heerlijk diep te slapen, wanneer je opeens een of andere schok ervaart of het gevoel hebt dat je meters naar beneden valt. Je lichaam maakt een schokkende beweging, maar waarom gebeurt dit?

Deze stuiptrekkingen van je lichaam worden ook wel slaapstuipen of hypnagoge schokken genoemd. Deze kun je voelen als je in de hypnagoge fase zit, de overgangsfase tussen waken en slapen.

Wat is een stuiptrekking?

Stuiptrekkingen bestaan uit ongecontroleerde reflexen van je lichaam, waarbij spieren in armen of benen zich ongecontroleerd samentrekken. Je ervaart hierdoor een schokkende beweging en hebt hierbij soms het gevoel dat je ver naar beneden valt.

Waarom krijg je een stuiptrekking?

Er gaan verschillende theorieën de ronde over de specifieke oorzaak van stuiptrekkingen, maar vooralsnog wordt een fout in de hersenen als boosdoener gezien. Je hersenen zouden tegenstrijdige signalen aan je spieren afgeven. Je valt hierdoor zelf wel in slaap, maar de spieren in je lichaam zijn nog niet zover.

Lees ook: ‘Adem jezelf in slaap

Wat gebeurt er precies?

Wanneer je gaat slapen, zijn er twee hersengebieden in werking. Waar het reticulair activatiesysteem je lichaam eerst voorbereidt op de nacht, houdt de ventrolaterale preoptische nucleus je daarna in slaap. Deze overgang kan niet helemaal soepel gaan, waardoor er een soort strijd aan de gang is tussen deze twee hersengebieden. Dit maakt dat je tegenstrijdige signalen ontvangt vanuit de hersenen en een ongecontroleerde beweging maakt.

Vermoeidheid, stress, angst, een oncomfortabele houding en cafeïne zouden de kans op deze fout in de hersenen en dus op stuiptrekkingen vergroten.

Is het gevaarlijk als je last hebt van stuiptrekkingen?

‘Driekwart van de mensen zou er af en toe last van hebben, maar het is geen reden tot zorg,’ vertelt neurowetenschapper Ysbrand van der Werf aan de Volkskrant. Het is een goedaardig verschijnsel dat de slaap niet verstoort. Die stuiptrekkingen in je slaap zijn dus niet slecht voor je, maar grote kans dat je slaappartner niet buiten schot blijft wanneer je zo’n schok ervaart.

Bron: National Geographic & volkskrant.nl
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!