Tennis of padel? Wij weten het wel: 5x hierom zijn ook wij fan van de razendpopulaire sport

We hebben natuurlijk helemaal niks tegen tennis, maar om een beetje op fatsoenlijk niveau te komen, moet je heel wat uit de kast trekken. En dan hebben we het niet over dat gezellige tennispakje. Bij het razendpopulaire padel is dat anders. De techniek is snel onder de knie te krijgen en dat is lekker in een wereld waar we – tsja, eigenlijk nooit ergens de tijd voor hebben.

De Taylor Swift onder de sporten

En er zijn nóg meer redenen waardoor we groot fan zijn. Gaan we zo voor je opsommen, maar eerst nog even wat achtergrondinformatie en cijfers – want die gaan nog altijd door het dak en lijken voorlopig niet van plan naar beneden te komen.

Zo waren er in 2023 in Nederland…

  • … 778.000 padellers geregistreerd bij een officiële padelvereniging. Een stijging van ruim 11% ten opzichte van 2022.
  • … 116.939 spelers geregistreerd via Meet & Play, het zoek- en boekplatform voor banen en activiteiten – een verdubbeling ten opzichte van 2022.
  • … meer dan 11.000 mensen met een zomerlidmaatschap of proeflidmaatschap.
  • … nog altijd gigantische wachtlijsten om lid te kunnen worden van een padelvereniging. Vooral in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag moet je soms zelfs zo lang wachten, dat je bij de start alweer een jubileum (en tien kilo extra aan je lijf) verder bent.

Leuk die cijfers, maar wat is padel eigenlijk precies?

Mocht je de klok hebben horen luiden, maar niet precies weten waar die padelklepel nou hangt: even een beknopte samenvatting van de sport. Je kunt padel het best zien als een combinatie van squash en tennis. Meestal speel je twee tegen twee. Het veld – bestaande uit twee speelhelften omringd door glazen wanden en hekwerk – wordt gescheiden door een net. Een punt scoor je door de bal meer dan een keer te laten stuiteren op de helft van de tegenstander, óf door een fout te forceren bij een van je tegenstanders. De glazen wanden en het hekwerk mogen in het spel betrokken worden. Helder? Of zo goed als helder? Door naar de oorsprong.

Het ontstaan van padel

Het grappige is dat padel al sinds 1969 bestaat. Dus hoewel de sport nu pas zo populair is in ons kikkerlandje, stond Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman, vijftig jaar geleden al op zijn eigen afgebakende terrein van 10 bij 20 meter een balletje te slaan. De reden? Hij had thuis niet genoeg ruimte voor een tennisbaan – ook in Mexico heb je blijkbaar rijk en stinkend rijk – en dus werd dit de oplossing. Muren van 3 tot 4 meter hoog eromheen, en de eerste padelbaan was geboren.

In eerste instantie werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via een Spaanse vriend van Corcuera, belandde de sport ook in Spanje. En uiteindelijk, ware het zo’n veertig jaar later, was ook Nederland van de partij. De eerste banen werden gebouwd in Vijfhuizen en Spijkenisse, en in 2010 zagen de eerste verenigingen met meerdere banen het levenslicht. Om precies te zijn in Den Bosch en Enschede. Vier jaar later is de sport niet meer weg te denken uit het Hollandse straatbeeld. En wij snappen wel waarom. De vijf redenen die je al die tijd van ons tegoed had.

1. Makkelijk onder de knie te krijgen

We zeiden het al in de intro: padel is goed onder de knie te krijgen. Ook als je sportwise gezien geen held bent, je conditie niet fantastisch is, of als je pas op je vijftigste aan je eerste potje begint. Dit komt onder andere doordat de baan een stuk kleiner is dan een tennisbaan en je de muren kunt gebruiken. Je hoeft dus minder grote afstanden af te leggen en hebt minder fysieke kracht nodig. Daarnaast is een padelracket compacter dan een tennisracket en heeft het een vlak oppervlak. Hierdoor is het racket makkelijker te hanteren en heb je minder techniek nodig om de bal te raken.

2. Iedereen kan het, dus lekker sociaal

Je kunt Jan en alleman dus wel naar de tennisbaan slepen, maar dat kan zomaar uitmonden in een wedstrijdje dat voor niemand leuk is. Een potje padel kan iedereen. Of nouja, als je broertje zo iemand is die nog geen beachbatje vast kan houden, kun je die misschien beter thuislaten. Maar ach – kom ook maar mee. Padel is juist door die laagdrempeligheid een mega sociale sport. Druk met werk, het leven en al dat wat erbij komt kijken? Dan spreken jij en je vrienden toch gewoon op de baan af? Een koffie, bier of water daarna, kan altijd. Drinken moet een mens toch.

3. Veelzijdiger dan squash en tennis, sorry – squash en tennis

We durven er een wedje op te leggen dat padel zijn populariteit dankt aan de veelzijdigheid ervan. Het bevat wat ons betreft namelijk de beste eigenschappen van tennis en squash in één. De glazen wanden en het hekwerk geven de sport een extra dimensie ten opzichte van tennis, en squash is over het algemeen binnen. Daar halen we onze neus op zich niet voor op, maar liever halen we een frisse.

4. En natuurlijk: goed voor je gezondheid

Zoals alle sporten is ook padel goed voor lichaam én geest. Doordat je constant in beweging bent, is een wedstrijdje absoluut een volwaardige work-out met alle positieve gevolgen van dien. En dat alles zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf compleet aan het afmatten bent.

Als je padel vergelijkt met tennis, is de sport bovendien voor veel delen van je lijf veel liever. Zo worden je knieën, wervelkolom, schouders en ellebogen veel minder belast en liggen blessures minder (tot niet) op de loer. Dat je niet zonder warming-up de baan op moet stappen, spreekt hierin vast voor zich. Eerst even warmlopen dus? (Richard Kraji)Check!

5. Padel de toekomst?

Zoals het er naar uitziet wordt padel alleen maar populairder en populairder. Daar kun je je natuurlijk helemaal niks van aantrekken – even goede vrienden -, maar als je het ons vraagt is het hartstikke leuk om onderdeel te zijn van zoiets leuks. We zijn immers toch groepsdieren, en bovendien: heb je altijd iets om over te praten – en dan een keer iets anders dan over het weer.

Klaar? Plekje veroveren maar

Het moge duidelijk zijn: padel is een sociale gelegenheid, goed voor lichaam en geest en makkelijk onder de knie te krijgen. Het enige wat jou nu nog rest is ergens een baan veroveren. En dan maar hopen dat je niet hoeft te wachten tot je een ons weegt – dat staat toch net wat minder stevig in je padelschoenen.

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF