Gezond op reis

Veilig en gezond op reis

Reizen is fantastisch! Het biedt je de kans om nieuwe culturen te ontdekken, adembenemende landschappen te verkennen en onvergetelijke herinneringen te maken. Maar reizen brengt vaak ook gezondheidsrisico's met zich mee, vooral als je naar landen gaat met andere hygiënische normen dan Nederland. Dit artikel geeft je enkele praktische tips en richtlijnen om te zorgen dat je veilig en gezond op reis gaat en terug huiswaarts keert.

Bereid je goed voor

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om je goed te informeren over je bestemming. In Europa loopt het meestal wel los, maar kijk toch maar of er bepaalde gezondheidsrisico's zijn voor de regio die je bezoekt. Ga je richting Afrika of Azië, dan kan het de moeite waard zijn om het gezondheidsadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie te controleren. Zij hebben de meest recente informatie wat betreft infecties of epidemieën.

Sommige landen vereisen bovendien specifieke vaccinaties. Dit kan gaan om standaardvaccinaties zoals tetanus en hepatitis A, tot meer specifieke inentingen zoals gele koorts of tyfus. Je huisarts kan meestal het nodige advies geven of je, indien nodig, doorverwijzen naar een gespecialiseerde reiskliniek.

Zorg er in ieder geval voor dat je een goede reisverzekering afsluit die medische kosten dekt. Dit is vooral belangrijk voor landen waar de gezondheidszorg duur is, zoals de Verenigde Staten, of waar je mogelijk specialistische zorg nodig hebt. Controleer ook of je verzekering eventuele evacuaties of repatriëring dekt.

Wat moet je allemaal meenemen in je reisapotheek?

Wanneer je op reis gaat, is het belangrijk om een goed uitgeruste EHBO-kit mee te nemen. Of je nu op vakantie gaat naar een exotische bestemming of een korte stedentrip plant, de juiste medicijnen kunnen een groot verschil maken. Je kunt de meesten trouwens makkelijk bestellen bij de online apotheek in Nederland, zodat je voorbereid bent op allerlei gezondheidsproblemen. Deze medicijnen mogen alvast niet in je reisapotheek ontbreken:

  • pijnstillers en koortsremmers, zoals Ibuprofen en Paracetamol. Zorg ervoor dat je de juiste dosering en instructies controleert, vooral als je reist met kinderen.
  • medicijnen tegen maag- en darmklachten, waaronder anti-diarree middelen en rehydratatiezouten
  • geneesmiddelen tegen allergieën
  • geneesmiddelen tegen reisziekte
  • EHBO-artikelen: pleisters, verbanden, ontsmettingsmiddel en antiseptische doekjes
  • Zalf tegen insectenbeten
  • Een pincet en kleine schaar
  • Oogdruppels tegen droge ogen of irritatie
  • In gebieden waar de waterkwaliteit twijfelachtig kan zijn, kunnen een waterfilter of ontsmettingstabletten noodzakelijk zijn
  • Persoonlijke medicatie voor chronische aandoeningen.
  • Eventuele medische voorschriften en vaccinatiebewijzen. Het is verstandig om een medische verklaring bij je te hebben, vooral als je specifieke medicijnen meeneemt die onder strikte regulering staan.

Gezondheidstips voor tijdens je reis

  •  Het meest voorkomende probleem tijdens het reizen is voedselgerelateerd. Kies altijd voor goed gekookte maaltijden, vermijd rauwe groenten of fruit, en niet goed verhit voedsel. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Drink alleen water uit betrouwbare bronnen of water dat gekookt of gefilterd werd. Was je handen voor het eten met zeep en water, of gebruik handgel als je geen toegang hebt tot water en zeep.
  •  Insecten kunnen ziektes zoals malaria, dengue en het Zika-virus overdragen. Bescherm jezelf door een insectenwerend middel met DEET aan te brengen. Draag, indien mogelijk, lange mouwen en lange broeken, vooral bij schemering, wanneer insecten het meest actief zijn. Slaap je in gebieden waar malaria een groot risico is, gebruik dan een klamboe.
  • Luister naar je lichaam. Als je je ziek begint te voelen of vreemde symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Het is beter om voorzichtig te zijn en snel te handelen dan je gezondheid in gevaar te brengen.

Houd het veilig

Tijdens je reis is het belangrijk om je persoonlijke veiligheid in acht te nemen. Deel je reisplannen. Laat weten waar je verblijft, wat je geplande activiteiten zijn en geef een contactnummer waarop je bereikbaar bent. Dit zorgt ervoor dat er altijd iemand op de hoogte is in geval van nood.

Wees voorzichtig met je spullen. Opvallende sieraden en dure horloges zijn in vele landen een no-go. Maak kopieën van belangrijke documenten en bewaar deze apart, voor het geval je originele documenten verloren gaan of gestolen worden. Bewaar ook digitale versies in je e-mail of Cloud.

Blijf alert en wees je bewust van je omgeving, vooral op drukke of onbekende plekken. Wat je ook doet, vertrouw altijd op je intuïtie. Als iets niet goed voelt, neem dan geen risico’s en zoek indien nodig hulp.

Meld eventuele gezondheidsproblemen na je reis

Na je terugkomst is het belangrijk om op je gezondheid te blijven letten. Als je symptomen ervaart zoals koorts, aanhoudende vermoeidheid, huiduitslag, of andere ongebruikelijke klachten, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts. Sommige gezondheidsproblemen kunnen pas weken of maanden na je reis verschijnen. Informeer je huisarts over je reis, zodat hij of zij de juiste diagnose en behandeling kunnen stellen.

Een veilige en gezonde reis begint met een goede voorbereiding. Door je goed te informeren, de nodige vaccinaties in te plannen en voldoende medicijnen mee te nemen kun je veel gezondheidsrisico's vermijden. Met deze tips kun je vol vertrouwen op avontuur. Bon voyage!