Josje Smeets: Vijf redenen waarom lief en aardig zijn voor een ander gelukkig maakt

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar wat ons gelukkig maakt. Nu blijkt dat 40% van ons geluk aan te leren is. Hoera! Lucky you! Maar hoe kun je jezelf aanleren gelukkig te zijn? Dat klinkt nog knap ingewikkeld. Laat me je helpen.

Er zijn natuurlijk verschillende wegen die naar Rome leiden. Of naar jouw geluk in dit geval. Eén van deze wegen is: lief zijn voor een ander. Help een ander. Hoe dat werkt? Waarom maakt lief zijn gelukkig?

1. Het versterkt je gevoel van verbondenheid en solidariteit

Wij mensen zijn sociale wezens. ‘Alleen op de wereld’ zou je niet overleven. Daarom is ons brein geprogrammeerd om gelukshormonen af te geven zodra jij sociale connecties aangaat. Hoe aardiger je bent voor een ander, des te waarschijnlijker het wordt dat ook die ander een verbintenis met jou wil aangaan. Samen zijn maakt niet alleen gelukkiger, het maakt ook sterker!

2. Het zwakt je schuldgevoel af

Wanneer je aardig bent voor een ander door hem of haar te helpen, voel je je minder schuldig. Denk maar eens aan je oma die woont in een verzorgingstehuis. Elke dag is hetzelfde voor haar: dag in, dag uit. Op het moment dat jij lief bent en haar onverwacht opzoekt of meeneemt voor een wandelingetje door het park, zorgt dit ervoor dat je knagende, soms onbewuste, schuldgevoelens drastisch afnemen. Waardoor allemaal blije stofjes vrijkomen in je brein. En niet alleen bij jezelf, zeker ook bij je oma!

3. Het maakt je bewust van je eigen gunstige situatie

Terug naar je oma. Als je haar en haar medebewoners in het verzorgingstehuis ziet zitten, kan er een scheut van medeleven door je heengaan. Compassie noemen we dat. Maar tegelijkertijd zet het je aan het denken; wat ben ik blij dat ik nog kan gaan en staan waar ik wil. Blij dat ik nog de keuze heb. Deze vorm van dankbaarheid zorgt er ook weer voor dat je je gelukkiger voelt.

4. Het heeft een positieve invloed op je zelfbeeld

Wanneer je lief doet tegen een ander, geeft je dit een goed gevoel over jezelf. Je zelfvertrouwen schiet de lucht in. Ik kán iets. I’m loved. Ik hoor erbij.

5. Goedheid is het begin van een reeks positieve sociale gevolgen

Wanneer je lief bent voor een ander, zal die ander dankbaar zijn en waardering geven. Mensen zullen jou ook helpen wanneer jij in nood zit. Het zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met elkaar. En je hebt bij punt 1 al gelezen dat dit weer voor al die blije stofjes in je hersenen zorgt.

Dus, waar wacht je nog op? In deze donkere dagen is het dé tijd om te starten met lief zijn voor een ander. Enjoy!

Josje Smeets is GeluksPsychologe en probeert jou wegwijs te maken in de wondere wereld van geluk. Check hier haar website en Instagram voor meer informatie! 

 

 

 

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Body & Mind Gezond Goed nieuws
18 september 2016

4x zo wordt hardlopen net even een stukkie leuker

Brein Doen Gezond Luisteren
28 april 2016

Er zit muziek in je karakter!

Gezond Voeding
30 december 2018

Your Meal Planners: Oud en Nieuw wordt een feestje met deze heerlijke scroppino’s!

Brein Gezond
25 mei 2017

Zo droom je alleen nog leuke dromen

Advies Body & Mind Brein Gezond
3 juli 2016

De natuur als nachtlampje

Voeding
4 maart 2017

Recept: groene asperges met een gepocheerd ei en parmezaan

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!