Voortaan minder stress voor operatie

stressbal bij operatie helpt

Niemand ondergaat voor zijn plezier een operatie, maar wat kun je nou doen om het iets aangenamer te maken? Voor en na een operatie zijn er familie en vrienden om je af te leiden, maar tijdens een operatie zou je in een stressbal kunnen knijpen of een DVD kunnen kijken. 

Enge geluiden in de operatiekamer

Een operatie waarbij de patient bij bewustzijn is, kan erg veel spanning opleveren. De omgeving en geluiden van de operatiekamer, het gevoel van de chirurg die bezig is en de vraag of de verdoving wel genoeg werkt; allemaal oorzaken voor angst en stress en volgens onderzoekers kan dat meer pijn opleveren na de operatie. Maar met een stressbal of een DVD’tje zou er minder stress zijn.

Simpelweg een beetje afleiding

Het klinkt een beetje gek, maar volgens een studie van de University of Surrey helpen deze simpele manieren van afleiding daadwerkelijk bij het verminderen van angst en pijn. Voor het onderzoek werden bijna 400 patienten op verschillende manieren afgeleid tijdens een spataderoperatie en daarbij werd hun gevoel van angst en pijn in de gaten gehouden.

Niet luisteren naar muziek

De manieren van afleiding die voor dit onderzoek zijn gebruikt: het knijpen in een stressbal, het kijken naar een DVD, praten met verpleegsters of luisteren naar muziek tijdens de operatie. Alleen het luisteren naar muziek leek weinig effect te hebben, volgens de onderzoekers komt dat doordat het minder inspanning van de hersenen vereist.

Bron: gezondheidsnet.nl
Deel artikel

Ook interessant

Gezond Lifestyle
23 januari 2018

Video: interview met Arie Boomsma over zijn healthy lifestyle

Gezond Voeding
22 november 2015

Recept: Salade van linzen met gestoomde bietjes

Gezond
25 juni 2017

Daphne kreeg twee soorten kanker tegelijk: ‘Het vertrouwen in m’n lijf terugvinden, is zwaar’

Gezond Lifestyle Mode & Beauty
2 oktober 2016

Nikkies wondermiddelen

Bewegen Gezond Winactie
16 januari 2019

Winnen: 2x een yogatas van MADOU t.w.v. €149,-

Gezond Goed nieuws Voeding
24 juni 2016

Rode wijn voor een mooie haardos!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!