fbpx

Deel 1: Waarom grenzen aangeven goed voor je is

Grenzen aangeven is voor veel mensen lastig. Velen hebben het als kind afgeleerd, omdat het niet werd gerespecteerd. Of ze zijn gewoon zo flexibel en meegaand, dat ze het nooit hebben aangeleerd. Daardoor wordt er met sommige mensen weinig rekening gehouden. Grenzen aangeven is dus belangrijk en kun je leren. Niet iedereen houdt vanzelf rekening met jou, dus soms moet je assertief zijn.

‘Nee’ leren zeggen

Veel mensen vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, om ruimte in te nemen, om de dingen te laten gaan op een manier die zij prettig vinden. Er zijn mensen die zich laten schofferen door hun partner, laten kleineren door familie, of door hun kinderen. Een grens aangeven voelt vaak ongemakkelijk, er is angst voor de reactie. Angst om onaardig of niet goed genoeg gevonden te worden, of wat de ander dan ook zou kunnen denken over jou. Of misschien ben je bang voor een conflict of ruzie.

[green_note title=”Gevoel” text=”Zou ik zo met een ander omgaan? Jouw antwoord vertelt iets over jouw waarden en behoeften.” ]

In je jeugd niet geleerd grenzen aan te geven

Misschien denk je dat het toch niet helpt. Vooral mensen die als kind weinig te zeggen hadden over zichzelf, kunnen dit gevoel hebben. Als kind was je machteloos tegenover volwassenen en dat gevoel kan er diep van binnen nog altijd zijn. Maar je bent nu volwassen en anderen hebben gewoon rekening met je te houden, net als jij met hen rekening houdt. En als je op een goede manier je grens aangeeft, zullen ze dat ook doen. Het komt geregeld voor dat volwassen die als kind hebben afgeleerd om grenzen aan te geven, mensen om zich heen ‘verzamelen’ die geen of weinig rekening met hen houden. Dat is wat zij kennen, wat daardoor veilig voelt. Misschien herken jij je hierin?

Waarom grenzen aangeven?

Als je geen grenzen aangeeft, beperk je je ruimte, pas je je aan, laat je dingen gebeuren die je niet fijn vindt en doe je soms jezelf geweld aan. Ook ga je je slachtoffer voelen van anderen. Daarbij zie je anderen waarschijnlijk als dader en deze rolverdeling is voor niemand fijn. Je geeft de macht uit handen en wordt waarschijnlijk boos op anderen doordat er dingen gebeuren die jij niet prettig vindt. Het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving beter als je wél je grenzen aangeeft en af en toe ‘nee’ zegt. Mensen zijn gewoontedieren en gericht op zichzelf, de een meer dan de ander. Ze zijn niet zozeer tegen jou, maar bezig met hun eigen behoeften en mening. En daarbij kunnen ze over het hoofd zien hoe iets voor jou is.

Grenzen aanvoelen bij jezelf

Misschien weet je niet goed waar jouw grenzen liggen, misschien voel je dat niet goed. Misschien merk je dat andere mensen sneller ‘nee’ zeggen of assertiever reageren dan jij. Iedereen is anders en de een heeft het minder nodig om grenzen aan te geven dan de ander. Als je niet goed voelt waar je grenzen liggen, dan is het misschien nodig om meer contact te krijgen met je gevoel. Een duidelijk teken is irritatie. Als je irritatie voelt is de kans groot dat iemand een grens van jou nadert of overschrijdt. Ook kun je jezelf de vraag stellen: zou ik dit bij een ander doen? Zou ik zo met een ander omgaan? Jouw antwoord vertelt iets over jouw waarden en behoeften.

Volgende week geef ik je in mijn blog 7 tips om duidelijker je grenzen aan te geven.

Lisette Wevers is senior coach en heeft een eigen praktijk. Als coach en mindfulness trainer helpt zij mensen meer inzicht te krijgen, zich prettiger te voelen en te doen wat goed voor ze is. Ze heeft een grote interesse in mensen en de psyche, gedragswetenschap en zingeving. Heb je een vraag voor Lisette dan kun je haar contacten via haar website www.hartziel.nl.

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF