Waarom we juist wel seks moeten hebben

Moe, hoofdpijn, vroeg op: het mag allemaal geen reden zijn om seks uit te stellen. En mocht je meer duwtjes in de rug nodig hebben, hier 10 gezonde redenen om het wél te doen.

1. Wie regelmatig sekst, wordt doorgaans jonger geschat.

Dat bleek uit een Schotse studie. Daarvoor werden mensen gevolgd die vaak jeugdiger werden geschat. Wat bleek: deze mensen sporten regelmatig én hadden twee à drie keer per week seks.

2. Last van hoofdpijn?

Duik dan juist met je partner het bed in, want seks helpt je ervan af. De vrijgekomen endorfine werkt namelijk pijnstillend. Beter en veel gezelliger dan een paracetamolletje.

3. Een drukke dag mag ook geen reden zijn om de boel af te blazen.

Seks werkt namelijk stressverlagend. Net voordat je klaarkomt, zetten je hersenen knoppen om die je stressniveau doen zakken. Daarbij verlaagt het ook nog je bloeddruk. Ideaal dus, als je de volgende dag een zware deadline of pittige presentatie hebt. Heus, want uit onderzoek van de Oregon State University bleek dat werknemers die de avond van tevoren seks hebben gehad, de volgende dag beter presteren en frisser aan de dag beginnen.

4. Ja, ja, deze kennen we wel: tijdens de seks verbrand je calorieën.

Wees wel eerlijk: de missionarishouding scoort natuurlijk minder dan in volle galop erbovenop. Doe dus een beetje je best, dan kun je tot 300 kilocalorieën kwijtraken. In de praktijk verbranden mannen gemiddeld per vrijpartij maximaal 101 kilocalorieën, en vrouwen, slik, een lousy 69.

5. Een fijn potje seks bevordert je slaapkwaliteit.

Je maakt namelijk het hormoon oxytocine aan. Daar word je niet alleen heel erg knuffelig van, maar ook slaperig. Niets mis mee dus, om je na alle passie ronkend om te draaien.

6. Oxytocine heeft meer voordelen.

Het maakt je namelijk ook creatiever en beter in samenwerken, helemaal in combinatie met dopamine, een ander hormoon dat vrijkomt tijdens seks.

7. Het is een klassieke filmscène: man grijpt naar zijn hart tijdens de daad.

Klopt niets van, want seks is juist goed voor hart en bloedvaten. Uit Engels onderzoek bleek dat bij twee keer per week seks de kans op een hartaanval bij mannen met de helft vermindert. Geen enkele reden om je in te houden dus.

8. Seks verbetert ook nog je weerstand.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Wilkes University bleek dat mensen die meer dan drie keer per week seks hadden, meer antistoffen in hun systeem hadden.

9. Op latere leeftijd heeft seks ook voordelen.

Vrouwen ervaren minder overgangsklachten als ze regelmatig de koffer in duiken. Daarbij trainen ze hun bekkenbodemspieren tijdens het vrijen, waardoor de kans op incontinentie kleiner wordt.

10. En tot slot: wie sekst, is gelukkig.

Je krijgt er zelfvertrouwen van en je wordt vrolijker. Nodeloos te melden dat seks goed is voor je relatie: er zijn weinig andere activiteiten waarbij je je zo verbonden voelt. Daar kan geen relatietherapie tegenop.

WENDY #16 nu verkrijgbaar

Lees meer van WENDY#16, die nu in de winkels ligt.

WENDY magazine cover 16

Deel artikel

Ook interessant

Brein Geven & ontvangen Liefde Relatie Vriendschap Winactie
7 oktober 2017

Ernst-Jan Pfauth schrijft het ‘Dankboek’ + WIN

Bewegen Gezond
13 november 2018

De Oranje Leeuwinnen plaatsen zich voor het WK

Gezond Voeding
25 november 2018

Your Meal Planners: een ‘s winters dagmenu om cravings te voorkomen

Gezond
8 november 2018

5 signalen die je waarschuwen: pak een moment voor jezelf!

Gezond Voeding
11 december 2018

Miljuschka’s Vega Kerstmis: Christmas red cheesecake

Bewegen Gezond
7 februari 2018

DISQ: De belangrijkste trainingselementen

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!