Wat betekenen deze dromen?

wat betekenen deze dromen

Ken je dat: dat je in je dromen naakt rondloopt, dat je vliegt of ineens naar beneden valt? Dromen kunnen soms meer zeggen dan je denkt. Wat betekenen deze dromen?

Volgens droomcoach Nicoline Douwes Isema zijn dromen een reflectie van onze dagelijkse emoties. Volgens haar staat ons verstand in onze slaap op een laag pitje. De rationele rem van het brein, de prefrontale cortex, is inactief in REM-slaap. Maar de emotionele centra van het brein, zoals de amygdala, draaien voluit. Een speeltuin voor emoties.

Lekker overdreven

Dat betekent dat we soms overdrijven in dromen. Een enge film wordt een week nachtmerries, nervositeit over een bevalling een droom over misvormde hamsters, en een verliefd gevoel verbeelden we in een droom over de beste seks ooit.

De meest voorkomende dromen

1. In je blootje rondlopen

Als je droomt dat je naakt rondloopt dan ben je volgens droomdeskundigen bang dat je niet door anderen wordt geaccepteerd of dat je je niet op je gemak voelt in (een groot) gezelschap. Je voelt je kwetsbaar en je vindt het moeilijk om veel van jezelf  te laten zien. Deze droom komt vaak voor bij twintigers. Op latere leeftijd hebben mensen vaak wat meer zelfvertrouwen en komt deze droom minder vaak voor.

2. Losse of uitvallende tanden

Het verliezen van tanden wil zeggen dat je bang bent om je schoonheid, jeugdigheid of kracht te verliezen.

Rottende tanden of missende tanden wijzen op angst om voor gek te staan of macht te verliezen.

3. Vallen

Als je bang bent om de controle te verliezen over iets dat zich op dat moment in je leven afspeelt dan is de kans groot dat je droomt over dat je valt. Deze droom kan ook aangeven dat je je gevangen voelt of dat je voor een verkeerde richting kiest.

4. Vliegen

Volgens droomdeskundigen is vliegen een metafoor voor vrijheid. In het wakkere leven kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt, dat je nieuwe dingen over jezelf leert en dat je veel verschillende kansen krijgt.

5. Een rendez-vous met een ex

Terwijl je in bed ligt met je grote liefde, droom je over een romantische ontmoeting met een ex! Dat voelt misschien wat ongemakkelijk, maar maak je maar niet al te druk, want het kan iedereen overkomen of je nu gelukkig samen met je partner bent of niet. Wel kan het er op wijzen dat je de relatie niet helemaal goed hebt afgesloten.

Bronnen: HuffingtonPost.com, alletop10lijstjes.nl
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!