Kamala Harris

Kun je weer mee-kakelen bij het koffieapparaat: alles wat je wil weten over Kamala Harris

Weet je eíndelijk alles van Joe Biden, trekt de beste man zich terug uit de presidentsrace en kun je wéér niet meepraten bij het koffieapparaat. Niks aan de hand, we vertellen je graag alles over zijn nu al razend populaire mogelijke vervanger Kamala Harris. Uiteraard in een notendop, want het leven is soms gewoon te kort voor (te) lange lappen tekst.

Om te beginnen: waar komt Kamala Harris ineens vandaan? Of nouja, zo ineens is dat niet, want sinds haar historische overwinning op 3 november 2020 werd Harris op 20 januari 2021 beëdigd als vice-president van de Verenigde Staten - inderdaad, de rechterhand van president Joe Biden dus.

En wellicht krijgt ze in november haar eígen rechterhand, want ze heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in Amerika op 5 november dit jaar. Mocht ze die winnen, en daarmee de eerste vrouwelijke president van Amerika worden, dan wil je natuurlijk wel een beetje weten wie je voor je hebt. Dat treft, wij ook. Hierbij een korte schets van presidentskandidaat Kamala Harris.

Jong geleerd…

Kamala Devi Harris wordt op 20 oktober 1964 geboren in Oakland in de Amerikaanse staat Californië als dochter van twee wetenschappers. Haar moeder is de Indiase Shyamala Gopalan, haar vader de Jamaicaan Donald J. Harris. Ze bewandelde het politieke pad al vroeg, want haar ouders namen haar als kind vaak mee naar politieke demonstraties over burgerrechten.

Als Kamala zeven jaar is, gaan haar ouders uit elkaar en ligt de opvoeding van Kamala en haar zusje Maya voornamelijk in de handen van haar moeder. Nadat ze een aantal jaren in Canada woonde, keert ze na middelbare school terug naar Amerika om economie en politieke wetenschap te studeren aan Howard University in Washington.

Nóg maar een studie

Je zou denken: twee studies is genoeg, maar Kamala is niet voor niets de dochter van twee slimmeriken. Na haar afstuderen in Washington plakt Harris er nog een rechtenstudie achteraan, waarna haar carrière een vlucht neemt. Een hoogtepunt is haar aanstelling als openbaar aanklager in de staat Californië, waarmee ze de eerste zwarte en Aziatische-Amerikaanse vrouw wordt die het ambt bekleedt.

Een drukke dame dus, maar gelukkig is er meer dan alleen werk. Namelijk: liefde. Op een blind date maakt Kamala kennis met advocaat Doug Emhoff - en het is meteen raak. Na een jaar is het stel verloofd en een paar maanden later, in augustus 2014 stappen ze onder leiding van zus Maya, in de bescheiden huwelijksboot. Hiermee wordt ze officieel stiefmoeder van Ella en Cole, Doug’s kinderen uit een vorig huwelijk. Maar omdat die term bij beide partijen niet echt in de smaak valt, noemen zij haar 'Momala' - volgens Harris de beste titel ooit.

Koken met Kamala

Ondanks haar razend drukke schema is Kamala thuis regelmatig in de keuken te vinden. Ze is namelijk dol op koken. Een van haar favoriete recepten? Een geroosterde kip waar ze - naar eigen zeggen -  wel drie avonden mee doet. Die gewonnen tijd brengt ze graag door met een kop thee in bad, waar ze - jawel - recepten leest.

Toch denken we dat er weinig tijd om te kokkerellen overblijft als Harris president wordt. Wellicht duikt the First Man (ook even wennen) de keuken in? Aan zijn liefde voor haar ligt het niet: hij is enorm trots op zijn vrouw. Hij deelt regelmatig foto’s van hen op Instagram en neemt vrij van zijn werk zodra Harris aan de campagne begint om haar zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Harris versus Trump

En dat zal ze nodig hebben, want de race om het presidentschap is nog niet gelopen. Kamala neemt het op tegen Donald Trump, die ondanks de recente aanslag op zijn leven geen millimeter heeft ingeleverd op zijn vertrouwen terug te keren naar het Witte Huis.

We gaan het zien. Dat Kamala Harris een fantastische presidentskandidaat is, moge duidelijk zijn. Dat vindt Beyoncé trouwens ook. Al heeft ze haar steun niet officieel uitgesproken, ze heeft Harris wel toestemming gegeven haar nummer Freedom te gebruiken als officieel campagnenummer. Nou, dat maar op repeat zetten en dansen maar, da’s nog altijd beter dan nagelbijten en 5 november is nog best een end weg. Wordt vervolgd…

Freedom - Beyonce