Instrument

Welk instrument past bij jou?

Een instrument leren heeft veel voordelen – op werkelijk elke leeftijd. Het draagt bij aan een beter geheugen en discipline, heeft fysieke voordelen - en is natuurlijk erg (!) leuk. Maar er bestaan zoveel verschillende instrumenten, welk instrument past dan het beste bij jou? We hebben daarom een aantal instrumenten op een rijtje voor je gezet. Lees mee en laat ons weten welk instrument het best bij jou past!

Piano

De piano is een geweldige allrounder. En dat is meteen een van de redenen waarom het ook een super populair (beginners)instrument is. De piano keyboard is ideaal om je favoriete nummers op te leren en mee te spelen, maar ook voor klassieke muziek en het schrijven van je eigen nummers. En het bespelen van een piano vraagt om een redelijke mate van coördinatie; linkerhand, rechterhand, voeten, muziek lezen. Er komt veel bij kijken, waardoor het spelen van een piano een geweldige mentale oefening is. Voor kinderen is het geweldig om hun spiergeheugen, cognitieve vaardigheden en coördinatie te ontwikkelen. In veel opzichten geldt hetzelfde voor volwassen leerlingen. Een piano is een akoestisch instrument; in wezen een houten kist met snaren erin, met hamers die op de snaren slaan, dit alles aangestuurd door een set toetsen vooraan. En een keyboard is het digitale zusje (replica) van dit instrument – maar vaak handiger als je minder ruimte hebt of je instrument overal mee naartoe wil nemen.

Gitaar

Wellicht het instrument onder zowel kinderen als volwassenen. En dat niet zonder reden! De gitaar is toegankelijk, leuk en de moeite waard - er is toch niets leukers dan eindelijk Wonderwall mee te kunnen spelen?! Het is, net als de piano, ook geweldig voor je coördinatie en geheugen. De gitaar is ook een geweldig sociaal instrument. Gitaren zijn een essentieel onderdeel van bands en klinken net zo goed in groepen als in hun eentje. Of je nou graag je tijd alleen of in een sociale kring doorbrengt: met een gitaar kan het allebei. In tegenstelling tot het keyboard, is de elektrische gitaar wat duurder. Een akoestische gitaar is meestal vriendelijker voor de portemonnee. En met een akoestische gitaar raak je vertrouwd met de fysieke aspecten van het spelen voordat je echt met andere geluiden aan de slag gaat – de sterkte en vingervlugheid van je vingers gaat er ook enorm op vooruit.

Blaasinstrumenten

Dit is een net wat andere categorie dan de piano en de gitaar. Omdat de blaasinstrumenten er in alle soorten en maten zijn, behandelen we deze onder één noemer. Het zijn er namelijk zoveel! Ze hebben, natuurlijk, wel één ding gemeen: ze worden bespeeld door je adem te gebruiken. Ondanks die ene overeenkomst variëren blaasinstrumenten aanzienlijk, van houten blaasinstrumenten met hoge tonen zoals de piccolo en fluit tot de zachte klanken van rietinstrumenten zoals de klarinet. En vergeet de koperen blaasinstrumenten zoals trompet, trombone en tuba niet. Blaasinstrumenten worden bespeeld wanneer de muzikant de lucht door het instrument duwt. Er ontstaat geluid wanneer de lucht binnen het instrument trilt - zoals bij de fluit, klarinet of hobo - of buiten het instrument - zoals bij de accordeon of harmonica. Zoals je merkt zijn er zoveel keuzes en zoveel soorten muziek die erdoor worden gemaakt. We dagen je uit om het aan te gaan als je een goede longcapaciteit hebt!

Drums

Heb je een plek nodig om je grote hoeveelheid energie kwijt te kunnen? Of wil je jouw coördinatie uitdagen? Drummen is veeleisend, zowel fysiek als qua multitasking. Het vereist veel slaan, stampen, strekken, tikken, enzovoort. En dan heeft een drumstel ook nog eens veel onderdelen die allemaal hun eigen aandacht vragen. Meestal speelt een drummer minstens twee ritmes tegelijk. Het eerste ritme wordt met de voeten gespeeld en de tweede met de handen. Soms is er ook een derde en/of vierde ritme. En wedden dat er vast nog een vijfde bestaat! Het punt is dat drummen een geweldige manier is om je coördinatievaardigheden te testen. Vervolgens is het een geweldige vorm van zowel fysieke als mentale oefening.