Fleur Overgaag

WENDY kletst met Fleur Overgaag: ‘Het gaat erom dat je nu en hier leeft, zonder constant te streven naar een onbereikbaar ideaal’

Onlangs had WENDY het genoegen om te kletsen met Fleur Overgaag, een veelzijdige comedian en auteur van het onlangs verschenen boek "Hee mooie ziel". Fleur staat bekend om haar humoristische filmpjes op Instagram waarin ze typetjes speelt, maar in haar boek laat ze een meer persoonlijke en kwetsbare kant van zichzelf zien. Hierbij de ziel achter “Hee mooie ziel”.

Samen met haar vriend Maarten woont Fleur in Amsterdam, waar ze sinds 2021 bakkerij Fort Negen runnen - de grote droom van Maarten. Een hectische periode van long covid, een burn-out en een operatie aan haar eierstok volgden. In het voorjaar van 2023 besloot Fleur om te gaan doen wat ze écht leuk vindt, onder het mom van: het goede moment komt toch nooit. Dat advies had ze van haar ouders meegekregen. Wat begon als een kleine stap groeide uit tot het inmiddels megagrote Instagram-account van Fleur. Als je haar nog niet kent – dan heb je wellicht onder een steen geleefd - volg haar dan via deze link.

Een beetje een zelfhulpboek

‘Hee mooie ziel’ is allesbehalve een traditioneel zelfhulpboek. Het staat vol persoonlijke verhalen, zowel leuke als minder leuke. "Het voelt best een beetje naakt," lacht Fleur. "Het idee dat iedereen dit straks kan lezen, vind ik echt eng. Soms twijfel ik of ik bepaalde dingen wel had moeten zeggen. Ik ben natuurlijk typetjes aan het spelen op Instagram, en dat voelt anders dan mezelf blootgeven in een boek."

In het boek vertelt Fleur openhartig over haar ervaringen met paniekaanvallen, angst en ongemakkelijke situaties, zoals de keer dat ze werd herkend in de sauna – awkward! Ze deelt ook een verhaal over een paardencoachingvakantie in Portugal die volledig uit de hand liep. "Mensen hebben vaak geen idee dat ik zulke dingen zou doen," vertelt ze.

Een druk bestaan

Haar dagelijkse bestaan omschrijft Fleur als druk, maar leuk. Hoewel ze het stadsleven in Amsterdam vaak hectisch en intens vindt, waardeert ze de schoonheid van de hoofdstad enorm. "Als ik over de grachten fiets, voel ik me soms overweldigd door hoe prachtig het hier is. Maar het snelle leven in de stad kan ook vermoeiend zijn. Soms verlang ik naar de rust van een boerderij. Mijn schoonouders wonen bij Zutphen en als ik daar wakker word, hoor ik enkel een haan die kraait. Heerlijk."

Onrealistisch beeld

Door zichzelf bloot te geven, hoopt Fleur dat mensen zich herkennen in haar verhalen en zich daardoor minder alleen voelen. "Hoe mooi is het om anderen in soortgelijke situaties het gevoel te geven er niet alleen voor te staan? Ik denk dat het goed is om ook kwetsbare en rauwe dingen te delen. Sociale media kunnen een vertekend beeld geven dat iedereen een perfect leven leidt. Een onrealistisch beeld."

"We leven in een maatschappij die steeds meer individualiseert. Daardoor vergeten we hoe waardevol het is om even met de kassière te kletsen of simpelweg een praatje te maken met iemand op straat," legt Fleur uit. "En als je dan een gesprekje met iemand begint, open dan niet met ‘alles goed?’. Dat vind ik toch zo’n stomme vraag. Want, bij wie is alles ooit goed? Onmogelijk. Beter zou denk ik zijn om iets over jezelf te vertellen, over het weer te praten of een meer gerichte vraag te stellen. Dat zijn de kleine, maar belangrijke dingen in het leven." Ook hierover schrijft ze humoristisch en herkenbaar in haar boek.

De balans vinden

Een middenweg vinden in uitersten, dat is hoe Fleur de balans in haar leven vindt. "Zoals met sporten. Eerst ga ik zeven keer in de week, daarna ga ik helemaal niet. Uiteindelijk kom ik ergens in het midden uit. Dat werkt goed voor mij." Een les die ze heeft geleerd is om milder naar haarzelf en het leven te kijken. "Ik kon – soms nog steeds – heel stellig zijn in dingen. Tien jaar geleden dacht ik dat iedereen veganistisch moest eten om de wereld te redden. Nu heb ik geleerd dat er een gulden middenweg is. Ik probeer bijvoorbeeld gezond te eten maar ik geniet ook van ongezonde dingen. ’s Ochtends neem ik netjes mijn collageen, ’s middags maak ik een shake met rode biet en in de avond geniet ik van minder gezonde dingen. Het gaat om het vinden van een balans."

Zelfhulpboeken

“Mijn boek is toch een klein beetje een zelfhulpboek geworden. Maar zonder moetjes en doe-opdrachten,” verklapt Fleur. Dat werkte voor haar namelijk niet, in tijden dat ze zelf in de put zat. "Het ding met zelfhulpboeken is dat het gaat om het toepassen van de adviezen, wat veel mensen, inclusief mezelf, vaak niet doen. Het lezen alleen is niet genoeg. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om soms gewoon verhalen van anderen te lezen, vandaar dit boek."

Argentinië

Terugkijkend op haar leven tot nu toe - ze is inmiddels 33 jaar jong - is Fleur dankbaar voor de ervaringen die haar gevormd hebben. Een voorbeeld is haar reis naar Argentinië toen ze twintig was. "Dat vond ik heel eng. De eerste drie weken voelde ik me eenzaam en verdrietig, maar uiteindelijk heb ik er zoveel van geleerd. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben."

Ze heeft daardoor geleerd dat het belangrijk is om actie te ondernemen en geen spijt te hebben van dingen die je niet hebt gedaan. "Mijn vader zei altijd dat je beter spijt kunt hebben van dingen die je wel hebt gedaan. Het gaat erom dat je leeft en dingen onderneemt, ook al maak je soms fouten."

Omarm je ziel

Met haar boek "Hee mooie ziel" hoopt Fleur anderen te inspireren om zichzelf te accepteren zoals ze zijn en de kracht van kwetsbaarheid te omarmen. "We zijn allemaal compleet zoals we zijn. Het gaat erom dat je nu en hier leeft, zonder constant te streven naar een onbereikbaar ideaal." Een klein advies van haar? "Leg wat vaker dat kreng van een smartphone weg."

"Hee mooie ziel" is te bestellen via dit linkje.