Wendy’s opvoedvraag. Hoeveel moet een puber meehelpen in huis?

Met een puber en een (bijna) puber in huis heeft onze Wendy genoeg opvoedvragen. Daarom deze nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Met elke week een herkenbare opvoedvraag, die we voorleggen aan puberexpert Marina van der Wal. Dit keer: hoeveel moet een puber meehelpen in huis? Actueel nu alle pubers thuiszitten: ze moeten meehelpen!

Marina van der Wal: Je hebt het natuurlijk zelf altijd veel sneller voor elkaar: was uitzoeken, de huiskamer stofzuigen en dweilen, de vaatwasser in- en uitruimen of de ramen lappen. En naast dat jij veel sneller klaar bent met zo’n klusje dan een onwillige puber, is de klus ook precies uitgevoerd zoals jij het hebben wilt. En de kans dat het eindresultaat van de klus voldoet aan al jouw eisen als een puber die heeft geklaard… Minimaal!

Moeten ze meehelpen?

Voor de ontwikkeling van pubers is het ronduit goed om iedere dag mee te moeten helpen in huis. En ja: iedere dag. Ook als er proefwerkstress is of ander puberaal-gedoe. De reden: juist in deze fase van je leven moet je leren dat er klussen gedaan moeten worden. Ook als je zelf vindt dat je wel belangrijkere (of vooral: leukere!) zaken te doen hebt. De stapel was wordt niet minder als jij iedere dag over moet werken, koken moet je ook als er een deadline steeds harder roept om gehaald te worden. 

Is dat niet zielig?

‘Maar ik wil ze zo graag van hun jeugd laten genieten’, is een opmerking die vaak gemaakt wordt als ik de strenge woorden ‘iedere dag 20 minuten verplicht in huis meehelpen’ uitspreek. En gelijk hebben deze ouders: laat jongeren lol hebben van hun jeugd. Wat betekent dat je deze levensfase óók gebruikt waarvoor die is: je voorbereiden op het volwassen leven zónder keihard afgerekend te worden als het een keertje misloopt. 

En dat mislopen, dat is dan dat gewassen raam dat eerder op een soort van glas-in-lood lijkt door de strepen, die vaatwasser waar de schone borden wél in de kast terecht zijn gekomen maar het bestek nog steeds in de besteklade ligt. Al doende leert men. En dat geldt zeker voor een puber. 

Hoe dan?

‘Maar, als ik vraag of ze even de tafel willen dekken, dan moet ik uren wachten tot die game uitgespeeld is…’ Dat is volgens mij irritatiepunt nummer één bij ouders: het moeten wachten tot de kroonprins of -prinses afgedaald is naar de nederige burgers. 

Even serieus: hoe irritant vind jij het dat, als je ergens helemaal in zit, dat je gestoord wordt. En dan gestoord worden voor iets dat jij als compleet en totaal onbelangrijk ervaart. Zoiets als tafeldekken dus. Van een puber, een ander mens, verwachten dat hij of zij direct in de houding springt als jij vraagt om die tafel te dekken is naast een utopie ook nog eens oneerlijk. Je hebt meer succes als je vraagt hoe lang het nog duurt voor het huidige level is uitgespeeld en of er dan daarna meteen tafel gedekt kan worden. 

‘Voor de zekerheid help ik het je over 5 minuten nog even herinneren!’ En dan niet staan joelen onder de trap ‘wanneer kom je nououououou????!!!!’ maar echt helpen herinneren: ‘Joh, dat level, je weet het he, ik help je nog even herinneren’.

En áls die puber van jou dan in de keuken staat, verwacht niet meteen een hoera-we-gaan-tafeldekken-gezicht. De overgang van super leuk met je vrienden gamen naar super stom je ouders helpen maak je het makkelijkste door te zeggen ‘als jij even het bestek pakt, dan pak ik alvast de placemats’. Samen starten helpt een puber op gang. 

Wat moet een puber doen in huis? Drie tips van Marina:

1. Voel je vooral niet schuldig bij het geven van klussen in huis: het is goed voor de ontwikkeling van je puber

2. Als je een puber roept voor een (huishoudelijk) klusje, vraag dan eerst hoe lang hij of zij nog bezig is met dat wat er op dat moment gedaan wordt. Het is respectvol en het geeft je puber de kans om zonder gedoe af te ronden en jou te gaan helpen

3. Samen starten is dé manier om je puber de laten beginnen met een klusje

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. We kennen haar van diverse media waarin ze regelmatig te zien en te horen is als puberexpert. Ze schreef boeken over pubers, geeft opvoedadvies en ouders kunnen bij haar terecht voor coaching. Ook biedt zij verschillende online cursussen aan die je kunnen helpen om het thuis gezellig te houden met je puber. Kijk voor meer informatie op http://www.academievoorgezinenrelatie.nl

Puberhulp in Corona tijd

Omdat alle pubers in Nederland op dit moment thuis zitten vanwege het Corona-virus, gaat Marina elke ochtend live op Facebook. Meedoen kan door lid te worden van de Facebookgroep Opvoedbreinbrekers. In de uitzendingen komt elke dag een vraag van de dag aan bod: een vraag om het thuis over te hebben. Ook krijg je praktische tips en informatie over pubers en beantwoordt Marina live vragen van de kijkers. Een extra steuntje in de rug dus in deze tijd!

 

Lees ook:

Nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Hoe zorg je ervoor dat je puber zijn kamer opruimt? 

11 redenen waarom het juist leuk is om een puber in huis te hebben

 

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF