Win het kampeerboek van WENDY-columniste Kim Hopmans (en lees haar grappige ervaringen met kamperen)

WENDY columniste Kim Hopmans was nooit zo’n kampeerder, maar sinds ze meewerkte aan een boek over kamperen is ze om. Lees haar grappige column over kamperen én maak kans op een exemplaar.

Kamperen: ik zit er niet op, maar wíl het wel. Heel graag. Zoals ik ademloos luister naar mijn vervelende hardloopverslaafde vrienden die oreren over hun wandelorgasme cq. runners high, zo verlekker ik me ook al jaren aan kampeerverhalen van anderen. ‘Wij? Wij gooien wat spullen in een krat, tent achterin, kinders ingordelen en gaan! Een plan hebben we nooit, we zien wel waar we uitkomen. Als vogels zo vrij.’ Ah man, ik vind dat zó goed klinken. Fanatiek knik ik dan mee, want ja, inderdaad, wat heb je nou helemaal nodig? Onderbroeken, check, maar verder? Dit gaan wij ook doen, waarom níet? Gewoon op de bonnefooi naar een idyllisch Frans riviertje, kinderen die onvermoeibaar ravotten aan de oever terwijl ik zelf vuur maak en lekker joie de vivre verse forellen sta te grillen. Ik zie het al voor me. Mijn vriend Luuk niet, daarvoor rollen zijn ogen teveel. ‘Ja hoor lieverd,’ zucht hij. Ik snap dat. Met alleen maar wild meeknikken en harder (lees: hoger) praten om mezelf te overtuigen, kóm ik er niet. Zoals mijn hardloopcarrière ook niet uit de startblokken schiet zolang ik binnen naar mijn gympies blijf staren. Ik moet in actie komen: een tent aanschaffen, onontdekte boerencampings opsnorren, een cursus ‘minimalistisch inpakken & leven’ volgen en… het verleden vergeten.

Creperen

Mijn meest lévendige kampeerherinnering was een tamelijk dooie mus. En niet alleen omdat het onze eerste vakantie was na het overlijden van mijn moeder. Maar bijvoorbeeld omdat mijn vader totaal geen kampeerder was, maar zich door familieleden liet aanpraten dat twee weken Cadzand (of, na dag 2: Cudzand) hem goed zou doen. Daarbij de onverbloemde tegenzin van mijn puberende zus die liever thuis bij haar vriendje zat en zich sowieso rot schaamde voor haar vader en ‘bloedirritante zusje’ (ik kon ’t niet helpen, ik was 11). Het feit dat het twee weken non-stop regende hielp ook niet mee. Zeker niet toen onze sleurhut, geleend van ome Robbie en tante Mieke, wegzakte in de blubber en de campingbaas ons letterlijk uit de drek moest trekken met een tractor. Onder toeziend en -lachend oog van de hele camping. En hoewel die vakantie genoeg ingrediënten had om van te huilen, was het traditionele hobbeltje naar het toiletgebouw met pleerol onder de arm voor deze ontluikende tiener en haar zus pas écht de hel. Moedeloos hoorde mijn arme vader ons geklaag aan, terwijl hij uit de kletsnatte koelbox een lauwe pils en een dobberende brie probeerde te vissen. ‘Kamperen? Creperen!’ Zo vatte mijn vader de situatie vrij kernachtig samen. Tot zover mijn kampeerverleden. Dat, en als zeventienjarige bakvis twee weken lang Passoa Jus drinken met vriendinnen naast een ingestorte tent aan de Vlaamse kust.

De camper van Katja Schuurman

Maar nu… is alles anders. Want sinds ik voor het boek Smakelijk Kamperen een aantal BN’ers interviewde, is mijn missie scherper dan ooit. Ik wil kamperen, of eigenlijk: ik wil wíllen kamperen. Het berghutje van Nienke de la Rive Box, de camper van Katja Schuurman, het kampvuur van Erik van der Hoff, wildkamperen met Manuel Venderbos, kleuters die dammetjes bouwen en vrienden voor het leven maken, rozig op je vouwwagenbed ploffen, de knusheid van de tent, de regen op het doek, 24/7 buiten zijn, niks en niemand nodig hebben, behalve een gammel gaspitje, een fles wijn en elkaar… Ik ben definitief om. Ik ga dit doen. Komende zomer sta ik waardanook in Frankrijk met een tent in het veld. Misschien neem ik mijn hardloopschoenen ook wel mee.

Maar waarschijnlijk niet.

Win een exemplaar van Smakelijk Kamperen

Omdat het nog best een toestand is om op de camping elke dag weer een smakelijk maaltje bij elkaar te scharrelen en (op hooguit twee gaspitten) te bereiden, is dit kampeerreceptenboek een uitkomst. Smakelijk Kamperen is een hapklare verzameling van toegankelijke recepten, mét verhalen en lievelingsgerechten van onder andere Katja Schuurman, Manuel Venderbos, Sofie van den Enk, Erik van der Hoff en vele anderen.

Smakelijk kamperen ligt nu in de winkel. Wij mogen vijf exemplaren weggeven van Smakelijk Kamperen. Winnen? Stuur een mail naar winactie@wendymultimedia.nl

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!