Your Meal Planners: 3 x havermout, maar dan net even anders

Doordat havermout relatief veel vezels bevat geeft het een verzadigd gevoel en daar worden je darmen, buik en hoofd rustig van. Hiernaast zou havermout, door de hoeveelheid oplosbare vezels, ook nog eens goed zijn voor je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Voor Rosa en Lucy genoeg bevestiging om nog meer te geloven in de kracht van havermout. Ze gingen lekker los met drie nieuwe havermout recepten die je eigenlijk op ieder moment van de dag kunt eten!

1. Pink oats

Een heerlijk lenteontbijt of lunchgerecht. De roze kleur komt door de verse frambozen en bietjes. Dus ja, je hebt meteen je portie vitaminen binnen als je met dit ontbijtje start. Een echte kickstart van je dag! Houdt er wel rekening mee dat je dit gerechtje de avond van te voren, of minimaal 4 uur in de koelkast moet zetten voordat je hem op kunt eten.

Dit heb je nodig voor één persoon

  • Blender
  • Havermout – 30 gram
  • Ongezoete amandelmelk – 150 milliliter
  • Chiazaad – 10 gram
  • Frambozen – 80 gram
  • Rode biet (rauw) – 100 gram
  • Kokosvlokken – een handje
  • Havermoutvlokken – een handje

Tip: ben je een zoetekauw? Voeg dan een theelepel honing toe.

  1. Schil de rode biet en meng het samen met de amandelmelk en de frambozen in de blender tot een mooie roze smoothie. Voeg hier eventueel een theelepel honing aan toe.
  2. Giet de smoothie in een bakje en meng hier de havermout en chiazaad door. Roer alles goed door elkaar en zet het bakje afgedekt een nacht, of minimaal 4 uur, in de koelkast.
  3. De volgende ochtend rooster je de havermout en kokosvlokken in een droge koekenpan goudbruin. Roer de havermout nog een keer goed door en garneer met de kokos en havermoutvlokken voor een lekkere crunch.

havermout

Lucy:De laatste tijd merk ik steeds vaker dat havermout mij goed doet. Wanneer ik ontbijt met havermout voelt dat veel beter dan een ontbijt met magere kwark. Waarom deze vergelijking? Havermout en kwark zijn mijn favoriete ontbijtjes. Maar wat ik merkte in mijn ‘vergelijkend warenonderzoek,’ was een groot verschil in mijn darmen na het eten van kwark of havermout. De kwark zorgt bij mij vaak voor een opgezet, onrustig gevoel, terwijl havermout mij juist een kalm en rustig gevoel geeft. En havermout geeft voldoende energie om de ochtend door te komen!”

2. Gebakken havermout met appels en Griekse yoghurt

Een warm en heerlijk fris ontbijtje door een vleugje limoensap. Een échte aanrader voor als je de dag stevig wilt beginnen.

Dit heb je nodig voor twee personen

  • Appels – 2
  • Havermout – 50 gram
  • Griekse yoghurt – 200 gram
  • Extra verzin olijfolie – 1 eetlepel
  • Maple syrup of honing – 1 eetlepel
  • Limoen – 1/2, in schijfjes
  • Amandelen met vlies – een handje

Zo maak je het

  1. Doe de havermout in een kommetje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de havermout net onder water staat. Laat de havermout 10 minuten staan zodat hij mooi zacht wordt.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  3. Was de appels en verwijder het klokhuis. Het is mooi als de appels nog heel kunnen blijven bij het verwijderen van het klokhuis zodat je ze daarna in ronde ringen kunt snijden. Ik sneed de appels in c.a. 3 – 4 ringen van ongeveer 2 cm dik.

  4. Verdeel de Griekse yoghurt over de bodem van een oven-bestendige pan of ovenschaal.

  5. Giet de havermout af in een zeef en laat even uitlekken. Verdeel vervolgens over de yoghurt.

  6. Leg de appels op de havermout en strooi de kaneel en een handje amandelen over de appels.

  7. Schenk er tot slot de olijfolie en maple syrup of honing overheen.

  8. Zet nu 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de appels goudbruin en zacht zijn.

  9. Serveer de gebakken havermout met een schijfje limoen zodat je deze bij het serveren over je havermout kunt uitknijpen. Dit geeft een heerlijke frisse twist aan het gerecht!

havermout

3. Hartige pannenkoek met geitenkaas en mango chutney

Denk je bij pannenkoeken meteen aan zoet? Dan hebben wij de variant die je moet proberen om je toch ook eens te wagen aan een hartige variant. De mango chutney en geitenkaas zorgen ervoor dat hij toch een licht zoete nasmaak heeft.

Tip: je kunt deze pannenkoek prima als diner eten met een goed gevulde kom soep.

Dit heb je nodig voor één pannenkoek

  • (Staaf)mixer of garde
  • Havermoutmeel – 30 gram
  • Himalaya of zeezout – een snufje
  • Ei – 1
  • Ongezoete amandelmelk – 4 eetlepels
  • Kokosolie – 1 theelepel, op kamertemperatuur

Tip: je kunt ook havermout tot meel malen met een staafmixer.

Toppings

  • Zachte geitenkaas
  • Hummus
  • Mango chutney
  • Spinazie
  • Cherrytomaten
  • Walnoten

Zo maak je het

  1. Meng het meel met het zout in een grote mengkom. Voeg vervolgens de amandelmelk, koksolie en ei toe. Meng het geheel met een garde of (staaf)mixer tot een glad beslag.
  2. Heb je een pan met een goede anti aanbaklaag? Dan hoef je in principe geen olie meer te gebruiken om de pannenkoek te bakken. Verwarm de pan eerst op middelhoog vuur en doe dan het beslag in de pan. Maak er een mooie ronde pannenkoek van en bak deze aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot hij goudbruin kleurt.
  3. Beleg je hartige pannenkoeken vervolgens met hummus, zachte geitenkaas, spinazie, plakjes cherrytomaten, stukjes walnoot en vergeet vooral de mango chutney niet! Eet smakelijk. 

havermout

Wil jij elke week gezond eten zonder gedoe? Meld je aan voor Your Meal Planners weekmenu en ontvang het eerste menu gratis in jouw mailbox. Boodschappen halen wordt een feestje!

 

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!