Op deze manieren controleer je preventief je gezondheid

We willen allemaal fit en gezond blijven. Door gezond te eten en voldoende te bewegen lopen we minder risico op gezondheidsproblemen. Daarnaast is het verstandig om je gezondheid preventief te controleren, zodat gezondheidsproblemen in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Je bloed is de spiegel van je gezondheid 

In je bloed is veel informatie af te lezen over je gezondheid, waardoor het ook wel ‘de spiegel’ van je gezondheid wordt genoemd. Je bloed vertelt je of je organen naar verwachting functioneren, of er sprake is van ontstekingen, of belangrijke lichaamsprocessen – zoals je immuunsysteem – optimaal werken en welke voedingswaarden je beter wel of juist niet kan eten. Met een preventief bloedonderzoek – dat controleert op dertig bloedwaardes –  kun je zien of er afwijkingen in je bloed zitten, waarmee je je gezondheid kunt verbeteren. 

Je vult eerst een vragenlijst in over je leefstijl en kiest vervolgens een priklocatie bij jou in de buurt. Binnen 48 uur na het bloedprikken ontvang je de resultaten, die je met een deskundige bespreekt. 

Bevolkingsonderzoek voor een succesvolle behandeling 

Door mee te doen aan bevolkingsonderzoeken kan kanker eerder ontdekt, behandeld of voorkomen worden. Vrouwen krijgen vanaf hun dertigste eens per vijf of tien jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Door een uitstrijkje te doen, wordt er gecontroleerd op HPV, het virus waar je baarmoederhalskanker van kan krijgen. 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Daarom is het slim om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen, zodat borstkanker eerder ontdekt kan worden en de overlevingskansen beter zijn. Door dit bevolkingsonderzoek overlijden er per jaar gemiddeld 1000 vrouwen minder aan borstkanker, dus twijfel niet en doe mee aan het onderzoek. 

Vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen ook één keer per twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Elk jaar ontdekken artsen door het bevolkingsonderzoek meer dan 3000 darmtumoren. 

Heb je last van klachten of zie je veranderingen? Wacht dan niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, en maak een afspraak bij de huisarts. 

Bescherm jezelf tegen verschillende ziektes 

Door te vaccineren zorg je ervoor dat je beschermd bent tegen verschillende ziektes. Zo beschermt de HPV- vaccinatie tegen verschillende soorten kanker. Dit vaccin werkt het beste wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt, daarom krijgen jongens en meisjes vanaf 2022 een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. Ben je ouder dan 18 jaar en ben je nog niet gevaccineerd, maar wil je dat nog wel? Dat kan via de huisarts. Wel moet de vaccinatie dan zelf betaald worden. 

De griepprik verkleint de kans om besmet te worden door het griepvirus en is er voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden van dit virus. Mensen van 60 jaar of ouder of mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, hart-, long- of nierziekte of met een verminderde weerstand worden elk jaar uitgenodigd voor de gratis griepprik.

Eet gezond en beweeg voldoende 

Een gezonde leefstijl is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat gezondheidsproblemen zo veel mogelijk vermeden worden. Waarschijnlijk weet je zelf ook wel dat het goed voor je gezondheid is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar omdat we het zo belangrijk vinden, delen we toch een aantal tips voor een gezonde leefstijl. 

  • Beweeg dertig minuten per dag intensief zoals fietsen of zwemmen 
  • Vermijd roken en wees matig met het drinken van alcohol 
  • Zorg voor minimaal zeven uur slaap
  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag 
  • Eet voldoende voedingsstoffen zoals fruit, groenten, granen, eiwitten en gezonde vetten 

Bronnen: KWF, rijksoverheid, Perfect Lab 

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF