fbpx

Zo ga je altijd blij naar je werk

Een dikke auto van de zaak? Een dertiende maand en een winstuitkering? Hartstikke leuk, maar het maakt niet gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek naar werkgeluk van WENDY en Start People. Waar we dan wél blij van worden? Dat lees je hier.

Levensgeluk

Werk is van grote invloed op ons levensgeluk: negentig procent van de mensen geeft aan dat werk voor hem of haar belangrijk is om gelukkig te zijn. Je bent nu eenmaal een groot deel van je leven met werk bezig, dus met plezier naar je werk gaan is een voorwaarde voor geluk.

Autonomie

ZZP’ers zijn het allergelukkigst, zo blijkt uit het onderzoek: zij geven hun werk gemiddeld maar liefst een 8,3. ‘Dat zit ’m waarschijnlijk in de vrijheid, het gevoel zélf te kunnen bepalen wat je doet. Autonomie is een belangrijke levensbehoefte,’ aldus geluksexpert en psycholoog Onno Hamburger.

Geluk komt met de jaren

Na ons 45e jaar is ons werkgeluk gemiddeld gestegen van een 7,2 naar een 7,6. Onno: ‘Naarmate we ouder worden, zijn we minder gevoelig, minder neurotisch, we hebben meer discipline en zijn altruïstischer – dat maakt gelukkiger.’

Zingeving

Samenwerken en voor andere mensen werken, maakt ook gelukkig. Ondanks de werkdruk scoren mensen in de zorg, het onderwijs en de horeca hoog op werkgeluk.

Wendy van Dijk: ‘Ik heb altijd keihard gewerkt om mijn dromen waar te maken. Ik ben begonnen als schoonmaker en heb nu een prachtige carrière. Voor mij is werk zeker een onderdeel van mijn geluk, het is belangrijk om je dromen na te jagen.’

Zelf in actie

De mensen bij wie het werkgeluk de afgelopen jaren is toegenomen (de helft van de mensen uit het onderzoek), hebben daar zelf veel invloed op gehad.

Zo vertrok Angela, een van onze kandidaten, vorig jaar bij een bedrijf waar ze zich niet meer thuis voelde. ‘De nieuwe directeur ging voor keiharde commercie – de klant stond niet meer centraal,’ vertelde ze. Zij realiseerde zich dat als je je omgeving niet kunt veranderen, je zelf iets zal moeten veranderen.

Bij ons intakegesprek werd al snel duidelijk wat wél bij Angela past: iets bijdragen aan de maatschappij, haar sterke kanten inzetten om iets te betekenen voor een ander, in een team waar collegialiteit hoog in het vaandel staat. Binnen een week vonden we voor haar een baan die haar op het lijf geschreven is, bij een stichting voor blinden, slechtzienden en dyslecten.

Zelfinzicht

Om een baan te vinden die echt bij je past, is zelfkennis nodig. Een cv met daarop gegevens over opleiding en werkervaring is nog steeds het startpunt. Maar om te zorgen dat je een baan vindt die je echt gelukkig maakt, moet je verder kijken.

Je kun jezelf vragen stellen als: waar kom je vandaan? Waar word je gelukkig van? Hoe ziet je privéleven eruit? Wat vond je leuk aan eerder werk? Wat maakt je blij in je hobby’s?

Het werkonderzoek werd uitgevoerd door Jorrit Lang onder 830 lezers via vragenlijsten op Wendy Online en Start People. Een uitgebreider artikel over het onderzoek kun je lezen in de nieuwe WENDY, die nu in de winkel ligt! 
Samen met arbeidsbemiddelaar Start People deed WENDY onderzoek naar wat ons nou écht gelukkig maakt op werk. Benieuwd naar de resultaten? Kijk dan snel op onze website!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF