Zo zie je geluk niet over het hoofd

shutterstock_144962236We zoeken geluk in omstandigheden en materie, omdat we ervan uitgaan dat we moeten werken voor geluk. Maar wat als dat niet blijkt te kloppen?

Nieuwe schoenen

Pas geleden kocht ik nieuwe Nikes. Van die roze, voor het hardlopen. Ik liep er mee rond als een pauw zo trots. Maar na de eerste euforie en alle complimenten van de omgeving, begon ik alweer rond te kijken naar nieuwe schoenen. Van die lichtblauwe met een groen logo. En ook nog in de aanbieding. Daar zou ik echt gelukkig van worden, dacht ik…

Wij geloven vaak dat geluk van buiten ons komt: als ik maar een betere baan zou hebben, dan zou ik gelukkig zijn, als ik een relatie heb, dan ben ik gelukkig, als ik die nieuwe schoenen koop… Dit is de meest gemaakte denkfout over geluk.

Micromomenten

Daniel Gilbert, hoogleraar aan de Harvard universiteit en onderzoeker naar Geluk, toont in zijn onderzoeken aan dat geld, een nieuwe relatie en bijvoorbeeld promotie ons wel degelijk gelukkiger maken. Maar slechts voor even! En ook de keerzijde: verlies van een baan, ziek zijn, promotie mislopen en het verbreken van een relatie heeft minder impact op geluk dan we verwachten. Als we gelukkig worden van een gebeurtenis, of van een nieuw bezit, dan duurt dat bijna nooit langer dan drie maanden. Slechts zeer weinig gebeurtenissen hebben een effect dat langer aanhoudt dan drie maanden. Duurzaam geluk zit in de manier waarop we omgaan met de dagelijkse ‘micromomenten’.

Dankbaar

Geluk is dus niet iets dat we kunnen vinden en kopen, maar iets dat we zijn. Zo winnen we direct enorm veel tijd: de tijd die wij besteden aan onderweg zijn naar positieve gebeurtenissen en de tijd dat we bezig zijn met ons zorgen maken over negatieve gebeurtenissen.

Mijn ervaring is dan ook dat de gelukkigste mensen de mensen zijn die zich niet zozeer laten leiden door materieel bezit en de buitenwereld. Het zijn mensen die dankbaar zijn voor dat wat er is, die spelen, hardop lachen, die tegenslagen actief te lijf gaat en genieten van de kleine dingen. Zonder almaar iets nieuws te willen kopen om daarmee geluk te winnen.

Train je geluksspier

Je geluksspier kun je op verschillende manieren trainen. Belangrijk daarbij zijn onder andere:

  • Glimlachen
  • Zoek de stilte op
  • Besteed tijd en energie aan vrienden
  • Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
  • Doe zomaar iets aardigs voor anderen

Allemaal simpele dingen om te doen. Geluk is immers een gevoel. En jouw gevoel kan alleen maar in jezelf zitten. Veel Geluk!

P.S. Ik loop nog steeds trots rond met mijn roze schoenen!

Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige, ontwerpt leiderschapstrajecten op basis van positieve psychologie voor bedrijven. Zij is initiatiefnemer van de Gelukskoffer (een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor groep 5/6 en 7/8 van het Primair Onderwijs) en maker van Ondernemend Geluk, een boek met dvd waarin 48 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en politici aan het woord komen over het belang van geluk in je leven en in je werk.

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen
19 april 2017

Welke fiets workout past bij jou?

Voeding
23 augustus 2017

Het allerlekkerste en gezondste chocoladetaartje!

Gezond
19 november 2016

Elke dag bier goed voor je gezondheid?

Gezond Voeding
23 september 2018

Your Meal Planners dagmenu: lekkere recepten voor de herfst

Brein Gezond Goed nieuws
18 mei 2016

Ben jij een intelligente piekeraar?

Brein Gezond Stress Winactie
18 oktober 2017

5 geheimen van georganiseerd werken + WIN

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!